tiistai 17. helmikuuta 2015

Ruokintakatsaus

Viimeisestä ruokintapostauksesta on jo kulunut tovi, joten ajattelin kirjoitella tarkemman sepustuksen mitä meillä tällä hetkellä syödään. 

Lihat ja luut


Pakastimen luuvalikoima koostuu possun selkärankapaloista ja rustoista sekä broilerin kauloista, selistä ja siivistä. Chocolle on lähinnä nuo isommat possun luut ja tytöt syövät sitten erilaisia broiskun osia. Lihapuolelta löytyy hirveä, poroa, kalkkunaa, broileria ja heppaa. Nauta on poistettu ruokavaliosta jo kesällä ja possu muutama kuukausi sitten. Varsinaisia kutinoita tai iho-oireita kummastakaan ei tullut, mutta molemmilla tytöillä mahat reistailivat, joten jätettiin suosiolla molemmat lihat ainakin toistaiseksi pois. 

Pääasiassa meillä syödään kalkkunaa tai broileria ja kerran viikossa sitten jotain tujumpaa lihaa (heppaa, poroa tai hirveä). Aamulla syödään joko lihaisia luita tai vaihtoehtoisesti luullista kalkkunan ja broilerin lihaa, jotka ovat lähinnä olleet Maukkaan kuutioita. Koirien päivittäinen kalkin tarve täyttyy jo melko pienellä määrällä luullista lihaa, joten kuutiot olen todennut kätevämmiksi, vaikka toki ne maksavat enemmän kuin pötkössä oleva vastaava tuote. Iltaruoka koostuu puhtaasta lihasta, johon lisään muutaman kerran viikossa maksaa (meillä on käytössä keitetty broilerin maksa) ja kerran viikossa lohta. Silakkaa ollaan kokeiltu useassa eri muodossa useampaan kertaan, mutta jostain syystä kenellekään se ei kelpaa.

Lisäravinteet


Tämmöiseen kokoonpanoon ollaan päädytty noin vuoden hakemisen ja kokeilemisen jälkeen. Vasemmasta reunasta alkaen löytyy Devisol D3-tipat, merilevä, pellavaöljy, Biotiini Forte, Kelasin, BE-liuos, Biolatte Boulardii, Biolatte 4-legs, Cartivet+msm, FinnMolke ja Nutrolin Iho & Turkki.

Öljynä menee tällä hetkellä pääasiassa tuo Nutrolin tai rypsi- tai auringonkukkaöljy, jota laitetaan ruokaan joka päivä lorauksen verran. Ennen käytössä oli myös lohi- ja kalanmaksa-öljyt, mutta niiden haju oli niin hirveä, että ruuat jäi välillä koirilta syömättä. Kalan syönnin vähäisyyden ja kalanmaksaöljystä luopumisen takia käyttöön on otettu D-tipat. Näin pienille koirille tipat olivat helpoin vaihtoehto, joita menee ruuan sekaan joka päivä Chocolle 3 tippaa ja tytöille 2 tippaa. 

Biotiini Forte ja Kelasin on molemmat sinkin saannin takia. Biotiini Fortea ollaan käytetty ennen, mutta nyt sen loppuessa vaihdetaan edullisempaan Kelasiniin. Cartivettia (tai muuta glukosamiinivalmistetta) oli suositus syöttää Shiralle puolivuotta leikkauksen jälkeen. Tuo aikahan on jo kulunut, mutta syötetään nyt tuo paketti loppuun ja katsotaan tarviiko tuota enää antaa. BE-liuosta ja FinnMolkea menee tarpeen mukaan. 

Biolatten 4-legs on kokeilussa maitohappobakteeriksi. Ennen ollaan syötetty Biobakia, joka ei mielestäni toiminut meillä. 4-legsistä oli niin paljon positiivista, että otettiin se kokeiluun. Kokeilun takia meiltä löytyy myös tuo saman valmistajan boulardii, josta monet ovat saaneet apua silmien rähmimiseen. Chocon silmien rähmimiseen olisi tarkoitus tuota kokeilla, ja katsoa onko siitä mitään apua. 

Melko suuri purkki- ja pullovalikoima meiltä löytyy, mutta päivittäin näistä kuppiin päätyy vain öljyä, 4-legsiä, sinkkiä, D-tippoja ja merilevää. 


Ruusunmarja ja valkosipulirouhe, jotka molemmat ovat olleet melko käyttämättömänä. Valkosipulia alan mahdollisesti antamaan kevään lähestyessä, joskaan suuren suurta apua siitä ei aikaisempina vuosina ole ollut punkkeja vastaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti